Granola (yummy recipe from Barbialla)

Home made organic granola from Fattoria Barbialla Nuova

We try to make the most out of our wood-fired oven and of the wood we burn in it. That's why this morning, while the oven that we used yesterday to bake bread was getting cold, we cooked some granola for our guests! 

This is the recipe of the Granola made in Barbialla:

Ingredients: 1 kg oats, 100g walnuts, 100 g hazelnuts, 200 g dried raisin, 100 g almonds, 500 g honey, 500 ml of boiling water. 

Put the oats in a container, and add the dried raisin and the nuts cut into small pieces. Melt the honey in the boiling water and add to the granola mix. Stir with a spoon until the granola is all equally humid. Lay the granola in about half inch-thick layers over several baking tins and put them in the oven at 60/70°C for about two hours and a half (the granola clusters must be soft but relatively dry). Wait until the granola is cold and then put it in a big jar or in a zip lock bag.

PS: we use organic ingredients (especially the Honey made in Barbialla!). You can add any dried fruit or nuts, according to taste. 


Cerchiamo di utilizzare al meglio il nostro forno a legna. Ecco perché questa mattina, mentre il forno che abbiamo utilizzato ieri per cucinare il pane si stava raffreddando, abbiamo preparato la nostra granola per i nostri ospiti.

Questa è la ricetta della Granola made in Barbialla:

Ingredienti: 1 kg fiocchi di avena, 100 g noci, 100 g nocciole, 200 g uvetta, 100 g mandorle, 500 g miele, 500 ml acqua bollente. 

Mettere in un recipiente l'avena, l'uvetta, la frutta secca tagliata in pezzi piccoli. Sciogliere il miele in acqua bollente e rovesciarlo sul muesli, mescolando con un cucchiaio finché il composto non sia umido in maniera omogenea. Stendere uno strato sottile su una teglia (meglio se coperta da carta forno) e mettere in forno a 60/70° per circa due ore e mezzo. Le palline di granola dovranno essere asciutte. Attendere che la granola sia ben raffreddata e poi conservare in un grande vaso da conserve o in un sacchetto zip lock. 

PS: Senza dubbio è meglio utilizzare ingredienti biologici, come ad esempio il miele fatto a Barbialla! Potete mettere nella granola tutta la frutta secca che vi piace, secondo il vostro gusto.