Jammin'! Plum jam made in Barbialla

A jar of home-made plum jam in a rustic environment

In the countryside, farmers use to store summer's produce in various forms, so as to have enough goods to get by in the winter. That food, if you listen to any of our elders, also contained the memory and the warmth of the 'good' season, that helped the spirit to cross the winter merrily. Although times have changed, in Barbialla Nuova we still try to make the best of our summer crops, and our kitchen is now buzzing with activity to transform the bounty of (organic) fruit we have in delicious jams. We would like to share how we make our plum jam.

PLUM JAM - RECIPE

Pick the plums from the trees or buy them at the Farmers' Market. We always favor organic produce if it is available. Wash them carefully and pit them. Weight 400 g of brown sugar per kg of fruit (40%). Put the plums and the sugar in a pot, and let them boil for about 1 hour. Pass the jam in the vegetable mill to take all the skins out. Put them back in the pot and bring them to a low boil, stirring every 5 minutes, paying attention that the jam at the bottom doesn't stick or burn. When the jam has reached the desired consistency, put it in (clean and sterilized) jars. Close them very well and turn them up side down on a heat-resistant surface. The following day, boil the jars into water for at least 30 minutes, to make sure that the jars are sterilized and vacuum sealed. 

This jam will be a little bit sour. If you like sweet jams, bring the sugar/fruit ratio to 50-60%. We like it a bit sour as it works perfectly on our crostatas, as it mixes perfectly with the sweetness of the pasta frolla. 


Un tempo, i contadini erano soliti conservare i prodotti estivi in modo da avere scorte sufficienti durante l'inverno. I nostri nonni raccontano spesso di come quel cibo contenesse la memoria del calore della bella stagione, e di quanto aiutasse ad affrontare l'inverno a cuore leggero. I tempi sono cambiati, ma a Barbialla Nuova cerchiamo di mantenere le antiche tradizioni: il nostro laboratorio brulica di attività trasformazione della nostra frutta in deliziose marmellate. Vorremmo condividere con voi la ricetta della marmellata di prugne che facciamo. 

MARMELLATA DI PRUGNE - RICETTA

Raccogliete le prugne o compratele al mercato - favorendo, se possibile, prodotti biologici. Lavatele con cura e snocciolatele. Pesatele e aggiungete 400 g di zucchero di canna biologico per ogni kg di frutta (40%). Mettete prugne e zucchero in una pentola e fatele bollire per circa un'ora. Passatele in un passa-verdure per eliminare la buccia. Rimettetele nella pentola e portatele ad ebollizione a fuoco lento, girando ogni 5 minuti e facendo bene attenzione che la marmellata sul fondo non si bruci. Quando la marmellata ha raggiunto la consistenza desiderata (nel nostro caso ci sono volute circa 3 ore) mettetela nei vasetti precedentemente sterilizzati. Chiudeteli con particolare attenzione e lasciateli raffreddare capovolti su una superficie resistente al calore. Il giorno seguente, bollite i vasetti per 30 minuti per assicurarvi che siano sotto vuoto e sterilizzati. Lasciate raffreddare l'acqua prima di tirarli fuori. 

Fatta in questo modo, la marmellata rimane un po' aspra. Se la preferite dolce, potete aumentare la percentuale di zucchero fino al 50-60%. Per noi, è la migliore soluzione per la crostata, perché la dolcezza della pasta frolla si stempera con l'asprezza della marmellata.